Skip to main content

Expertise

In mijn loopbaan was ik als senior onderzoeker betrokken bij onderzoeken op gebied van cao, arbeidsmarktprognoses, sociaal beleid, duurzame inzetbaarheid en de aanpak van personeelstekorten. Hieronder zie je daar een selectie van.

Methoden

Literatuuronderzoek, data analyse, vragenlijstonderzoek, interviews, groepsgesprekken, narratief onderzoek, guerrilla onderzoek. Ontwikkelen van monitors. Evaluatie onderzoek.

Opdrachtgevers

De onderzoeken waar ik aan heb gewerkt waren voor een breed spectrum van opdrachtgevers. Denk aan cao tafels, arbeidsmarktfondsen, gemeenten, SBB, UWV en SZW.

CAO

Onderzoek naar arbeidsvoorwaarden voor cao tafels. Financiele berekeningen. Advies voor modernisering van cao afspraken.

Personeelstekorten

Onderzoek en artikelen in managementtijdschriften naar de aanpak van personeelstekorten.

Duurzame inzetbaarheid

Het hele spectrum: loopbaanbewustzijn, scholing, ontwikkeling, mobiliteit, vitaliteit, werkplezier, eigen regie.

Sociaal beleid

Onderzoek naar armoede, leefbaarheid, activering en re-integratie.

Prognoses

Arbeidsmarktprognoses in de techniek, zorg en welzijn en het havengebied. Eigen onderzoek en aansturing van externe bureaus.

en meer…

ontwikkeling monitors, adviezen, programmamanagement, strategische partner.

CAO

Toeslag onregelmatig werken

Op basis van kwalitatieve en kwantitatieve data over ervaring met de onregelmatigheidstoeslag zijn verschillende alternatieve regelingen voorgesteld en is de financiële impact van deze alternatieven doorgerekend. [cao welzijn en maatschappelijke dienstverlening]

01

Van wachtgeld naar loopbaanbudget

Economische analyse naar de kosten van wachtgeld voor een beperkte groep werknemers in verhouding tot de kosten voor de invoering van een loopbaanbudget voor alle werknemers in de sector. [cao sociaal werk]

02

Individueel keuzebudget

Een monitor is opgesteld en doorontwikkeld naar de bekendheid, het gebruik en de ervaringen met de invoering van het individueel keuze budget en het loopbaanbudget. [cao sociaal werk]

03

Salarisontwikkeling

Hoe ontwikkelt het salaris van werknemers in het sociaal domein? Een vergelijking van de salarisontwikkeling bij gemeenten, jeugdzorg, sociaal werk en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

04

Inkomenseffect van extra uren werken

Voor verschillende maatmensen is berekend wat de netto inkomenseffecten zijn van 1, 4 of 8 uur extra werken per week. Rekening houdend met inkomen, inkomen partner, woonsituatie, samenstelling huishouden en toeslagen.

05

Aanpak personeelstekort

Strategische personeelsplanning

Voor de kinderopvang zijn drie arbeidsmarktscenario’s ontwikkeld (krimp, stabilisatie en groei). Per scenario zijn arbeidsmarktinitiatieven ontwikkeld. Het artikel is gepubliceerd in tijdschrift BBMP.

01

Sociaal werk rendeert

Artikel in het Belgische tijdschrift Viewz over het rendement van sociaal werk, de toenemende sociale problematiek en preventie als kans om de arbeidsmarkttekorten in de zorg aan te pakken.

02

Verhogen deeltijdfactor

De behoefte van werknemers om extra uren is met secundaire analyses op de WNE in kaart gebracht. Daarnaast is doorgerekend wat werknemers netto extra kunnen verdienen door meer uren te gaan werken.

03

Ons schreeuwend tekort aan personeel

Artikel in tijdschrift BBMP over het tekort aan personeel en 10 oplossingen uit de praktijk.

04

Behoud van personeel

Verschillende onderzoeken naar de mogelijkheden om personeel te behouden en uitstroom tegen te verminderen.

05

Duurzame inzetbaarheid

Werkplezier

Er is veel onderzoek gedaan naar werkdruk, coping methoden en steun. In dit onderzoek is ingegaan op werkplezier en de energiegevers in het werk. De uitkomsten zijn vergeleken met verschillende tools en producten om werkplezier te vergroten.

01

Loopbaanbewustzijn en langer doorwerken

Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar in de 2014, 2015 hadden veel organisaties in het sociaal domein te maken met een krimpend personeelsbestand. Met actieonderzoek is het loopbaanbewustzijn van werknemers in beeld gebracht en zijn werknemers aangezet deel te nemen aan loopbaanevents. Een tweede onderzoek richtte zich op goede voorbeeldorganisaties met beleid gericht op langer doorwerken tot aan aow-gerechtigde leeftijd.

02

Werkbeleving

Ik heb veel verschillende onderzoeken gedaan naar werkbeleving. Interviews en grootschalige verhalende peilingen. Ook was ik nauw betrokken bij de ontwikkeling van de WNE, die inmiddels door CBS wordt uitgevoerd voor werknemers in zorg en welzijn.

03

Personeelsbeleid

Wat zijn arbeidsmarktknelpunten? In welke mate is er personeelsbeleid ontwikkeld voor onderwerpen als: verzuim, agressie, werkdruk, scholing, eigen regie? Als voorzitter van de AZW begeleidingscommissie enquêtes stond ik aan de wieg van de huidige WGE die door CBS wordt uitgevoerd.

04

Kwaliteit van de beschutte arbeid

Op basis van 20 bedrijfsbezoeken en een enquete onder alle SW-bedrijven is de kwaliteit van de sociale werkvoorziening onderzocht. Daarnaast zijn op basis van voorbeelden van methodieken en instrumenten, die gehanteerd worden bij bedrijven, concrete instrumenten aangereikt aan SW-bedrijven om de kwaliteit van de arbeid te verbeteren.

05

Sociaal beleid

Inzet van buurt- en bewonersbudgetten in 20 gemeenten

Op basis van het advies uit dit onderzoek heeft het ministerie een voucher systeem ontwikkeld, hiermee wordt 95 miljoen euro verdeeld in 31 gemeenten, waaronder 18 gemeenten met aandachtswijken.

01

Evaluatie ouderenteams gemeente Rotterdam

Kwalitatief evalualtieonderzoek naar het functioneren van de ouderenteams van Rotterdam, waarbij de nadruk lag op het tegengaan van het niet-gebruik van gemeentelijke inkomensondersteunende voorzieningen voor ouderen.

02

Gevolgen van transities voor sociaal werk en  jeugdzorg

De gevolgen van de drie transities in het sociaal domein voor werkgevers, werknemers en inwoners, zijn door middel van deskresearch en 11 casestudies in kaart gebracht.

03

Handreiking vraaggerichte re-integratie

Onderzoek naar kansrijke functies en sectoren voor arbeidsongeschikte uitkeringsgerechtigden. Hiervoor zijn grote databestanden van UWV, CWI en de ABU geanalyseerd met meer dan 435.000 personen.

04

Sociaal medische advisering van UWV aan gemeenten

De behoefte van gemeenten aan sociaal-medische advisering voor bijstandscliënten en de expertise van UWV op dit terrein hebben geleid tot pilots in drie regio’s. Deze evaluatie toonde de toegevoegde waarde van het sociaal medisch advies van UWV aan.

05

Prognoses

SBB: Kans op werk

Voor SBB nam ik op voordracht van VNO-NCW zitting in de stuurgroep toekomstgerichte arbeidsmarktinformatie voor studenten en decanaten. En tevens de werkgroep data en prognoses.

01

Arbeidsmarkt Mainport Rotterdam

Er is een monitor ontwikkeld om ontwikkelingen van de arbeidsmarkt te meten in het Rotterdamse havengebied. De monitor is jaarlijks ingezet om onder meer de toekomstige personeelsbehoefte van werkgevers te meten.

02

Prognoses zorg en welzijn

Begeleiding van verschillende onderzoeksbureaus (SEOR, Prismant, ABF) bij de ontwikkeling van de arbeidsmarktprognoses voor zorg en welzijn.

03

Prognose kinderopvang

Op basis van kinderopvangtoeslag gegevens en voorgenomen beleidswijzigingen zijn prognoses ontwikkeld op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Zowel het gebruik van kinderopvang als de personele inzet is geraamd.

04

WEI beroepen

De arbeidsmarkt en de stagemarkt in de technische beroepsopleidingen in de sectoren werktuigbouw metaal, elektrotechniek en installatie­techniek zijn voor Kenteq in kaart gebracht zijn.

05

Close Menu

Neem contact op

Linde 19
5509NH
Veldhoven

T: 06 8201 6286
E: johan@getoetst.nl